Interview met onze voorzitter

Op www.puurvoetbalonline.nl is deze week een mooi interview met onze voorzitter Rick van der Veen verschenen.
Het interview is ook te lezen op www.puurvoetbalonline.nl.

VVK-VOORZITTER RICK VAN DER VEEN: EEN VERENIGING ZONDER HISTORIE HEEFT GEEN TOEKOMST.

GESCHREVEN DOOR JOHAN STAAL OP 

Rick van der Veen is ruim een jaar actief als voorzitter van VVK. Met de 44 jarige preses had ik namens Puurvoetbalonline zaterdagmorgen een interview dat ging over de historie en toekomst van de 85 jaar jonge Voetbalvereniging Korreweg.

image 2015 03 11 1

Voorzitter: ‘ Ik ben eigenlijk bij toeval voorzitter van VVK geworden. Mijn vriendin, Gisanne Hendriks, voetbalt bij VVK in dames 1. Uiteraard kom je dan kijken en ik werd al snel gegrepen door de warmte die VVK als vereniging uitstraalt. Je raakt daardoor nog meer betrokken en op een gegeven moment werd ik benaderd of ik er voor voelde om de taak van voorzitter op mij te nemen. Ik besloot om daar positief op te reageren en vandaar dat ik nu sinds een jaar officieel voorzitter ben.

Problematiek zondag 1: ‘Daar wil ik graag heel kort nog wat over zeggen. We hebben een besluit genomen door het team uit de competitie te halen. Verder ligt de zaak bij de KNVB en richten wij ons als vereniging op de toekomst van VVK wat een mooie toekomst verdient.”

VVK in de wijk: ‘Op 1 maart 2015 zijn we als club 85 jaar jong geworden. Ik zie die datum na wat er eerder in die week gebeurd is echt als een nieuwe start. We zijn een voetbalclub die sterk groeiende is en waar nog geen einde aan komt. Dat moet ook niet en gebeurt ook niet. Een van mijn punten is dat we als club de wijken in moeten. De Korrewegbuurt, de Hoogte, Selwerd en Beijum zijn  wijken waar we ons als club moeten laten zien. We willen een vereniging zijn waar iedereen die graag wil voetballen terecht kan en waar dat gebeurt volgens de normen en waarden die voor iedereen duidelijk moeten zijn.”

Betonplaat: ‘Jij bent met je site Puurvoetbalonline een van degenen die ons veld op sportpark ‘Het Noorden’ als een betonplaat betitelde. Ik moet zeggen dat ik het daar wel mee eens ben. Als club willen wij onze gasten graag op een volwaardig kunstgrasveld ontvangen wat nu helaas niet het geval is. We zijn uiteraard met de gemeente in gesprek over het vervangen van de ‘betonplaat’ zoals jij het noemt maar iedereen weet dat zoiets energie maar vooral tijd kost.

Historie: ‘ Toen ik voorzitter werd ben ik direct in het verleden van deze mooie vereniging gedoken. Dat heb ik gedaan omdat ik het jammer zou vinden wanneer de historie van een prachtige club zoals VVK  in een schoenendoos verstopt zou blijven liggen. Dat mag niet gebeuren want dat is iets wat de bestuursleden, trainers, spelers en vrijwilligers van toen absoluut niet verdienen. Die moeten geëerd worden op een wijze die wij als bestuur bij de club als VVK vinden passen. Zo heb ik het plan om toch weer tot een soort van clubblad te komen waar zeker ruimte voor de historie van VVK in zal zijn. Zonder historie heb je namelijk geen toekomst.

VVK en de maatschappij: ‘Als bestuur van VVK nemen we zeker onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo werken we samen met Maatschappelijke Sportcoaches Eventsbureau uit Assen. Het Eventsbureau zet sport in als middel om mensen die maatschappelijk buitenspel staan weer actief te laten deelnemen aan de samenleving. Door mensen te laten sporten staan ze mentaal en fysiek sterker in het leven. Daardoor zitten ze lekkerder in hun vel en lukken dingen beter. Met dit doel organiseert Eventsbureau leuke en toegankelijke sportactiviteiten en -evenementen. Dat gebeurt met een professioneel team van maatschappelijke sportcoaches, vaak in samenwerking met sportverenigingen waar VVK er dus een van is. Dat vinden wij als vereniging erg belangrijk omdat je maatschappelijke betrokkenheid, zeker als je een exces zoals wij met zondag 1 hebben meegemaakt, je imago als club duidelijk verbetert.

Stichting Halt: ‘ We zijn een drie maandelijkse samenwerking aangegaan met Halt en de KNVB. Wij hebben de KNVB, in samenwerking met Stichting Halt, gevraagd een verenigingscan uit te voeren. We willen hiermee bereiken dat onze club er de komende jaren qua sociaal- en veiligheidsbeleid goed op staat. Hiervoor worden vooral de leden geraadpleegd, wat zal gebeuren tijdens verschillende bijeenkomsten.

Zondagvoetbal:‘‘VVK is van oorsprong een zondagclub. Dus is het antwoord ja op de vraag of er volgend jaar weer een zondag 1 is. We beschikken dit seizoen over een A-juniorenteam waarvan een aantal spelers qua leeftijd de overstap naar de senioren moet maken. Binnen onze zondagselectie is nu natuurlijk ruimte voor spelers zodat we daar deze A-junioren in kunnen passen.

Donderdagmorgen: ‘De donderdagmorgen is de morgen dat ik hier altijd aanwezig ben. Dan komen de mannen van vroeger naar VVK en worden er klusjes voor de club gedaan maar wordt er ook over het VVK van vroeger en nu gesproken. Ik vind dat we die mensen moeten koesteren. Dat zijn belangrijke pijlers onder een club. Natuurlijk zijn ze kritisch want dat past bij die generatie. Ze hebben echter wel een hart voor de vereniging. Je hoort vaak dat clubs het moeilijk hebben om vrijwilligers te vinden. Dat is iets wat mede komt omdat als iemand die zich jarenlang voor een vereniging heeft ingezet om wat voor reden wegvalt er tegenwoordig minder snel een vervanger opstaat die zegt dat hij of zij die taak wel wil overnemen. “

Huidig bestuur: ‘Het bestuur van VVK bestaat verder uit Tom Zeilemaker, Tom Lankheet, Dylan Hakkenes, Peter Oosterhuis, Kirsten van der Meer en Arne Tiel Groenestege. Ik mag zeggen dat we gezamenlijk een prima team vormen. We vormen een bestuur wat bestuurt vanuit de VVK-filosofie wat betekent dat er ook ruimte voor wat humor moet zijn. Verder zijn wij van mening dat het onze taak is om voor onze opvolgers, die er ooit een keer gaan komen, een vereniging achter te laten die goed georganiseerd is en waar de normen en waarden voor iedereen duidelijk zijn.”

Tot slot: ‘ Met de laatste woorden kwam er een einde aan een gesprek dat ik had met Rick van der Veen als voorzitter van de Voetbalvereniging Korreweg. Een voorzitter die vol enthousiasme vertelt over alles wat VVK zo mooi als maakt. Een preses die zijn ogen niet sloot voor de imagoschade die de 85 jarige vereniging had opgelopen. Maar die enkele ogenblikken geroerd praat over de vele vrijwilligers die al jarenlang voor VVK actief zijn. Hij noemt  liever geen namen,  bang dat hij is dat hij iemand vergeet. Veel kwam zaterdag 7 maart voorbij waarbij een ding mij volstrekt duidelijk werd. In Rick van der Veen heeft VVK een voorzitter die uitstraalt wat de club graag wil zijn. Een vereniging waar zowel de eigen leden als  gasten zich op hun gemak voelen.